miercuri, 25 ianuarie 2012

Kheer (un fel de budinca de orez)

Ingrediente


* 5 cesti cu apa (ceasca de cafea)
* 1ceasca de orez (e bine daca aveti orez basmati - cu bob lung)
* 1 litru de lapte
* 5 seminte de cardamon verde (gasiti la magazinele arabesti) + sofran
* zahar dupa gust
* 10 migdale crude taiate in bucatele mici (coaja lor se da jos mai rapid daca le puneti in apa clocotita pe foc si le lasati in apa aceea pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi le luati de pe foc si incepeti sa le scoateti coaja)
*  stafide - dupa gust (4-5 linguri)
*  fistic crud (taiat in bucatele mici)

MOD DE PREPARARE


               Orezul si apa se pun la foc mediu. Cand s-a terminat apa, se ia de pe foc si se pune in robotul de bucatarie sau in blender (trebuie sa aiba textura de pasta de orez) si se mixeaza pana ajunge ca o crema (ceva cam lipicioasa ce-i drept, dar asta e textura potrivita).

              Apoi intr-o oala mai maricica punem aceasta pasta de orez si adaugam laptele putin cate putin (amestecand in continuu, ca sa nu faca cocoloase).

              Cand il puneti pe foc (focul trebuie sa fie potrivit - mediu) trebuie mestecat in continu, pentru a nu se lipi orezul.

              In momentul in care laptele este in totalitate absorbit si avem o pasta de consistenta unei budinci, il luam putin de pe foc pentru a avea timp sa facem amestecul de condimente.

             Intr-o rasnita de cafea sau robotel mai mic de bucatarie (daca nu aveti rasnita puneti toata compozitia intr-un servetel de bucatarie, pe care il pliati bine - apoi loviti cu coada de la cutit in servetel, pentru a sfarama bine semintele de cardamon) puneti o lingurita de zahar + semintele de la cardamon (desfaceti cardamonul cu dintii - ca pe semintele de floarea soarelui, si puneti doar semintele negre, coaja verde o aruncati la gunoi) + cateva firicele de sofran (cat prindeti intre degete - dar nu foarte mult, pentru ca e foarte puternic ca aroma si in acelasi timp este si foarte scump).

              Aduceti din nou pe foc oala si turnati mixtura de condimente pe care am realizat-o mai sus.

              Culoarea in acest moment ar trebui sa se schimbe si sa devina un galbui spre portocaliu deschis.

              Acum adaugati stafidele + migdalele + fisticul (daca nu aveti sau nu va place unul din aceste fructe renuntati la el pur si simplu, dar ideal ar fi ca macar 2 dintre fructe sa fie adaugate).

             Acum mai ramane de adaugat zaharul (dupa gust - dupa preferinta fiecaruia).

Sa aveti pofta !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu