luni, 20 aprilie 2015

Cataif turcesc (Kataifi, Kadaifi)


  Este o bunatate - asta e tot ce pot sa va spun.

  Se prepara foarte usor si se mananca tot la fel de usor :-).

  Reteta este pentru 5-6 persoane.



Ingrediente:

  • 1 si 1/2 cana apa;
  • 3/4 cana de zahar;
  • 3-4 picaturi de lamaie;
  • 5-6 picaturi de apa de trandafiri;
  • 200 gr. taitei speciali pentru kataif (eu i-am luat de la un magazin arabesc) - eu le zic fideluta;
  • 60 gr. unt topit;
  • 60 gr. nuci macinate (pudra);

Mod de preparare:

    Intai se incepe cu siropul. Am pus pe foc mediu o cratita cu o cana si jumatate de apa plus 3/4 de zahar (sau chiar o cana si jumatate - daca il vreti foarte dulce - asa cum scrie in reteta). Am amestecat bine de tot pana cand s-a topit zaharul si a inceput sa dea un clocot. Apoi am adaugat lamaia si apa de trandafiri. Dupa ce am invartit in sirop timp de 10 secunde - am oprit focul si am acoperit cratita cu un capac.


    In alta cratita micuta sau ibric se topeste untul.

   Acum am trecut la pregatirea kataif-ului. Dau drumul la cuptor (200 grade C) si ma apuc de treaba.

   Intr-un castron pun fideluta kataif si torn peste ea untul topit (care in prealabil l-am lasat sa se raceasca timp de 5-10 minute), Cu mana incep sa framant fideluta - pentru a fi sigura ca s-a patruns totul asa cum trebuie cu untul topit. Exact ca la cozonac. Este adevarat ca in mare parte fideluta se va rupe, dar ceea ce vrem noi este ca untul sa ajunga peste tot si sa inmoaie putin fideluta.



   Intr-o tava rotunda (eu am ales o tava de pizza) se pune un strat de fideluta kataif  (jumatate din cantitatea pe care o avem) si se preseaza bine de tot cu mana. Apoi se adauga un strat de nuci macinate bine de tot (care la fel se preseaza cu mana ca sa fie acelasi nivel peste tot). Apoi la final iarasi un strat de fideluta kataif.





 Acum se da la cuptor pentru aproximativ 30 de minute - sau pana devine putin aurie deasupra.

 Cand e gata se opreste focul si se lasa in cuptor timp de 10-15 minute. Apoi se scoate din cuptor si se mai lasa 10 minute la temperatura camerei.


Scuzati mana de bebe mic si pofticios :)))) .....

  Acuma cu un polonic se toarna siropul realizat mai sus peste prajitura kataif. Siropul trebuie sa acopere fiecare firicel de fideluta kataif.

Daca vreti puteti sa ornati la final cu bucatele mici de fistic.

Sa aveti pofta!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu