marți, 31 ianuarie 2012

Shami Kebab

     Aceasta reteta se poate stoca in congelator pentru o luna de zile (poate si mai mult) si se obtin aproape 30 de portii (depinde de marimea formelor de kebab).

   Este o reteta buna chiar si pentru cei mici. Baietelul meu are aproape 2 ani si mananca kebab dimineata impreuna cu noi - el are "kabaka" lui pusa deoparte. (kebab = kabaka)  :-)




      Ingrediente:


        Se pun la fiert:

* 1 kg de carne (vita sau pui - taiata bucati potrivite)
* 2 cepe potrivite (fiecare ceapa e bine sa fie taiata in 8-10 bucati)
* o capatana de usturoi (vreo 7-8 usturoi)
* 2 linguri de coriandru macinat (arata ca bobitele de piper doar ca sunt alb-galbui la culoare) - este optional
* o cana de naut
* 2-3 bucatele dintr-un baton de scortisoara
* 1 lingurita de boia de ardei iute
* 1 lingurita de piper macinat
* 2 lingurite de sare

Dupa fierbere, mai trebuie sa aveti:

* 1-2 oua daca ati folosit pui si 3-4 oua daca ati folosit vita;
* 1 1/2 lingurita de pasta de ghimbir
* o ceapa tocata marunt
* 1 ardei iute tocat marunt


MOD DE PREPARARE

             Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa puneti intr-un vas mare nautul plus 3 cani de apa. Nautul trebuie lasat peste noapte ca sa-si dubleze marimea.

             Dupa ce a stat cateva ore bune in apa, il punem la fiert impreuna cu restul ingredientelor. Se fierbe totul pana cand nu mai ramane deloc apa in cratita.

             Se scoate scortisoara si se da deoparte. Toata compozitia se pune acum in robotul de bucatarie. Se mixeaza foarte foarte bine totul. Cand totul este ca o pasta, se adauga ghimbirul, ceapa, ardeiul iute si ouale (2 sau 4 oua - in functie de ce fel de carne ati folosit).
Mai mixati inca odata si gata. 

           Acum luati un tocator mai maricel si inveliti-l in folie alimentara transparenta. Cu mainile curate - din pasta rezultata - faceti mingiute pe care apoi le aplatizati cu podul palmei, ca sa ajunga sa arate ca niste chiftelute. Dupa ce ati facut un rand de forme de kebab, treceti folia de plastic peste ele si mai faceti un rand de kebab-i. Vor iesi in jur de 27-30 (depinde cat de mici sau mari le faceti), asezate suprapus  - pe vreo 3 randuri.


         Urmatorul pas ar fi sa le puneti in congelator. Dupa vreo 3-4 ore le scoateti din congelator. Trebuie dezlipite de pe folia de plastic si puse in pungutele acelea din IKEA care se inchid ermetic. (cred ca puteti gasi pungute din plastic din acela mai gros si la cora, carrfour, etc...). Astfel stocati in frigider, ei pot sa reziste si o luna de zile (dar la cat de gustosi sunt, nu prea cred ca apuca 30 de zile :-)  ).


       Ca mod de preparare: 

- intr-o cratita se pune ulei cat sa acopere fundul cratitei.
- se pun 2-3 kebabi si se prajesc pe o parte si pe alta.

      Depinde de fiecare cat de prajiti vrea sa-i faca.

       Sa aveti pofta !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu