miercuri, 4 martie 2015

Gulab Jamun


    Este ceva mai mult decat un desert - este o incantare pentru papilele gustative, este o explozie de arome placute.

  Simplu de realizat si as vrea sa cred ca e si mai simplu de mancat. Nu cred ca o sa va puteti opri pana nu terminati toate bilutele de Gulab Jamun.

    Reteta este pentru cat mai multe persoane. Ar trebui sa va iasa aproximativ 30-32 de bilute.



    Ingrediente:

  • 1/2 cana de lapte praf;
  • 2 linguri de faina;
  • 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu;
  • 1/2 lingura de unt topit;
  • 2 linguri de iaurt;
  • 2 cani apa;
  • 1 cana si 1/2 de zahar;
  • cateva fire de sofran (optional);
  • 4-5 picaturi de apa de trandafiri (rose water);
  • 2 pastai de cardamon verde;
  • mult ulei (pentru prajit)
Mod de preparare:

    Am inceput prin a pregati siropul. Se pune pe foc o cratita cu zaharul, apa, sofranul, apa de trandafiri si cardamonul. Focul trebuie sa fie potrivit si sa mestecati in sirop continuu, pana cand se dizolva tot zaharul. Cand da un clocot se ia de pe foc.

    Intr-un castron am amestecat ingredientele uscate: lapte praf, faina si bicarbonat de sodiu. Peste ele am pus mai apoi iaurtul si untul topit (eu am ales sa topesc untul intr-o lingura deasupra flacarei de la aragaz). Se amesteca totul bine de tot si apoi se lasa sa se odihneasca compozitia timp de 5-10 minute.

    Acum ne apucam de cea mai dificila parte a acestei retete. Trebuie sa va inarmati cu foarte multa rabdare. Ne apucam sa facem bilutele. Puneti in palma putin ulei. Se ia din compozitie o cantitate asemanatoare cu 1/4 dintr-o mingie de ping-pong - nu trebuie sa fie foarte mari deoarece dupa ce le puneti in sirop, isi vor dubla marimea. Se roteste apoi in palme (mai exact in podul palmei) exact cum faceti cu ouale de paste cand aveti culoare din aceea gen pasta tempera. Trebuie sa iasa perfect rotunde fara crapaturi (daca se poate).

   Cand bilutele sunt gata se pune pe foc o cratita (sau un tuci adanc) in care se toarna ulei suficient (ca pentru cartofi prajiti) - ele trebuie sa stea scufundate in acest ulei. Uleiul nu trebuie sa fie superrr incins (altfel riscati sa le ardeti si nici sa nu fie facute). Daca atunci cand puneti o biluta in ulei ea ramane mai bine de 1 minut pe fundul cratitei - atunci inseamna ca va puteti apuca de treaba.

  Tot in acest timp puneti din nou pe foc vasul cu siropul.

  Puneti bilutele in ulei si amestecati cu o spatula in continuu, pana ce ele capata o culoare maroniu-aramie (dar nu neagra).
  
   Cand sunt gata, se scot din ulei si se pun direct in siropul fierbinte. Se opreste focul si se transfera totul intr-un vas.

   Daca mai raman bilute pentru a doua zi - se pune la frigider vasul si se incalzeste totul atunci cand vreti sa serviti.

   Cel mai placut este sa serviti gulab jamun caldut alaturi de o portie de inghetata de vanilie rece. :)

Sa aveti pofta!!! 

Ps: Multumesc mult Alexandra - pentru ajutor :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu