joi, 9 februarie 2012

Prajitura cu fructe si migdale

Aceasta este una dintre acele prajituri pe care nu prea ne indemnam sa o facem pentru ca implica multa migaleala.
Este foarte usor de facut si nemaipomenit de delicioasa. Va rog sa ma credeti ca imediat ce am terminat prajitura in mai putin de 24 de ore s-a terminat...


      Ingrediente:

  • 250 grame de fructe uscate (caise, stafide) - o cana;
  • 250 de grame de migdale si caju;
  • 2 cani de apa;
  • 125 de grame de unt;
  • 1 fiola de esenta de vanilie (sau o lingurita de esenta de vanilie);
  • o cana si trei sferturi de faina (adica 435 grame - aproape 2 cani);
  • o cana de zahar;
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu;
  • o jumatate de lingurita de sare;
  • o lingurita de scortisoara.
MOD DE PREPARARE

       Mai intai ne apucam de tocat fructele. Caisele si stafidele se spala bine de tot si apoi incep taierea in bucatele cat mai mici. Stafidele daca nu sunt prea mari (lungi) e bine sa fie lasate asa cum sunt.

    Caju-ul daca este cumva sarat, se pune intr-o oala cu apa potrivita si se lasa asa timp de 10 minute. Intre timp punem pe foc migdalele pana cand ajung sa se ridice de pe fundul oalei si ajung la suprafata - incercati una dintre ele (pielita lor trebuie sa fie creata - exact cum arata mainile noastre dupa ce stau prea mult in apa) - daca pielita se ia usor, atunci opriti focul si scoateti-le din apa.

   Dupa ce am terminat cu caju-ul si migdalele - ne apucam sa le taiem si pe ele in bucatele mici. O alta solutie ar fi sa le puneti in robotul de bucatarie - dar in acest caz ajung sa fie ca o pudra. Dar daca alegeti varianta pudra trebuie sa intindeti pe masa de lucru 3 patratele de hartie de bucatarie (acele role de hartie sau prosop de bucatarie care se gasesc peste tot) apoi sa puneti caju-ul si cu migdalele si in final le acoperiti cu alte 3 patratele de hartie de bucatarie. Acest proces e menit sa le usuce - sa absoarba cat mai mult din apa in care au stat.

    Acum dupa ce toata fructele au fost tocate, putem trece la urmatorul pas.

    Intr-o oala punem 2 cani de apa, impreuna cu caisele si stafidele. Se lasa la foc potrivit 10 minute.
    
   Intre timp puneti intr-un vas mai mare toate ingredientele uscate: faina, zaharul, bicarbonatul, sarea si scortisoara.

   Dupa ce au trecut cele 10 minute, se ia vasul de pe foc si se pune intr-un castron mai mare (gen cele de salata de fructe etc...). Tot acum se adauga si untul. Se invarte putin pana cand untul incepe incet-incet sa se topeasca. Se lasa asa timp de 10 minute.

  Acum e momentul sa dam drumul la cuptor.

  Dupa ce au trecut cele 10 minute se adauga esenta de vanilie. Amestecam.

  Acum e momentul sa punem ingredientele uscate pe care le-am pregatit mai devreme. Le punem in ploaie - adica putin cate putin. Sa nu uitati sa invartiti in continu, in timp ce puneti ingredientele.

   Si acum in final adaugam si caju-ul cu migdalele.

  Se unge o tava cu unt, se pune compozitia si se da la cuptor. Nu va creste prea mult datorita fructelor - asa ca puteti umple pana aproape de varf tavile.

   Se lasa 15 minute cu focul tare, apoi alte 15-20 de minute cu focul mic. Verificati va rog cu testul scobitorii ca sa vedeti daca e facut.

   Sa aveti pofta !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu