joi, 22 martie 2012

Gogosi cu lapte condensat

   Aveam niste lapte condensat ramas si m-am gandit sa incerc si aceasta reteta. Este foarte buna, dar dupa parerea mea nu este suficient de dulce, asa ca ar trebui sa aveti la indemana si niste nutela (finetti) sau un gem.

Reteta este pentru 30 de gogosi.


    Ingrediente:



  • 800 gr. de faina;
  • 1/2 cana de lapte condensat;
  • 1 ou maricel;
  • 1 plic de drojdie de bere + 1 lingurita ( eu am folosit Pakmaya);
  • 1 plic de zahar vanilat;
  • 1 cana de apa calduta;
  • 70 grame de zahar;
  • zahar vanilat - pentru ornat;
  • MULTA rabdare :-)
MOD DE PREPARARE

       Intr-un bol se pune faina si cu praful de copt si se amesteca foarte bine cu o lingura. Apoi se face o "groapa" in mijlocul fainii si se pun restul de ingrediente. Se amesteca totul cu o lingura si cand incepeti sa prindeti curaj, dati lingura la o parte si incepeti sa framantati cu mainile. S-ar putea sa mai ceara faina - atentie nu trebuie sa fie un aluat lipicios dar nici sa nu inoate in faina, puneti faina putin cate putin, pana cand credeti ca nu mai e deloc lipicios. 
    
        Acum se lasa deoparte aluatul  - sa se odihneasca (intre noi fie vorba cred ca noi avem nevoie sa ne odihnim, dupa ce am tot framantat aluatul ).

        Dupa 2 ore - reveniti si ar trebui sa gasiti aluatul dublat. Asa ca acum e momentul sa aduceti pe masa de lucru sucitorul, placa de intins si faina.

       Pudrati cu faina zona de lucru, apoi incercati sa intindeti o foaie nu foarte groasa cam de 1/2 cm grosime. Acum cu un pahar apasati si rotiti bine, pana cand se desprinde de aluatul gata intins acea forma rotunda - viitoarea gogoasa.

       Puneti gogosile pe o farfurie sau pe o suprafata curata si lasati-le asa inca o jumatate de ora sa mai creasca. 

     Dupa ce au stat o jumatate de ora, incepeti sa le gatiti. Puneti o cratita cu ulei la foc mare. Cand considerati ca uleiul este incins (faceti testul cu o bucatica mica de tot din aluat - daca se ridica repede la suprafata inseamna ca este bine) reduceti focul la mediu si asteptati 1-2 minute. 

   Acum puneti incet de tot 3-4 gogosele (dar nu le dati drumul din pod, ca riscati sa sara uleiul incins pe dvs.). Lasati gogosile cam 10 secunde pe fiecare parte, daca vi se pare ca nu sunt inca maronii, atunci mai lasati-le putin. 

   In final le scoateti pe un prosop de hartie de bucatarie ca sa se scurga bine de ulei si dupa ce s-au racit le pudrati cu zahar pudra.

  Sa aveti pofta !!!

NOTA:  Daca nu reusiti sa le terminati intr-o singura zi incercati sa le puneti in frigider pana a doua zi si inainte de a va apuca sa le prelucrati, puneti aluatul in mocrounde pentru 20 de secunde. Apoi urmati restul pasilor, intindeti foaia de coca, faceti formele, etc etc....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu