marți, 13 martie 2012

Gajar halva (halva de morcovi)

  Poate nu suna bine ideea de morcov si ceva dulce (halva) dar va rog sa ma credeti ca e un desert deosebit, este gustos si este foarte sanatos.

Reteta este pentru 6-8 persoane.


Ingrediente:

  • 1 kg de morcovi;
  • 3/4 pachet de unt;
  • 4-5 cardamoni verzi;
  • 1/2 litru de lapte (2 cani);
  • zahar (dupa gust - de la 1/2 de cana pana la 1 cana);
MOD DE PREPARARE

      Intai incepem prin a curata bine de tot morcovi. Ii dati pe razatoarea mica (ca sa iasa cat mai subtire). Dupa ce ati terminat de ras toti morcovii, va apucati de ghee. Sa va spun un secret: eu dau morcovul prin razatoarea de la Moulinex, ca asa merge mai repede si nici nu-mi oboseste mana. Daca aveti cumva vreun robot de bucatarie sau ceva care toaca marunt (precum cascavalul ras pentru pizza - cam asa ar trebui sa arate morcovul ras in final) folositi-l cu incredere.

     Ghee-ul este de fapt un unt clarificat. Adica se topeste intr-o cratita untul la foc potrivit, pana cand ajunge sa arate aproape ca uleiul (adica puteti sa vedeti fundul cratitei). Acest proces dureaza vreo 5-10 minute (depinde de puterea gazului si de aragaz). Dar e foarte important ca din cand in cand sa invartiti doar prin rotatia incheieturii (nu aveti nevoie de lingura). Se ia de pe foc cand se vede fundul cratitei (nu trebuie sa fie o imagine foarte clara) si cand nu mai e spuma aceea. Dar nu lasati prea mult timp dupa ce dispare spuma, pentru ca incep sa se arda acele bilute de grasime, care vor ramane in final pe fundul cratitei.   
Lasati ghee-ul sa se aseze putin (gen 5 minute) - asa cum faceti la cafea cu zatul. Apoi puneti intr-o oala ghee-ul dar cu ajutorul unei linguri in timp ce turnati incercati sa dati la o parte cat puteti de mult din restul de spuma ramasa (care s-a format dupa ce a stat cele 5 minute).

     Acum punem oala cu ghee-ul pe foc (focul este potrivit) si adaugam din interiorul cardamonului verde acele seminte negre si invartim bine. Imediat dupa - incepem sa punem putin cate putin morcovul ras. In timp ce puneti invartiti bine ca sa se patrunda morcovul de acel ghee. Si iar puneti morcovul si iar invartiti vreo 2-3 minute si tot asa pana terminati de pus tot morcovul.

    Acum trebuie sa invartiti bine timp de vreo 15-20 de minute, pana cand morcovul incepe sa se inmoaie bine de tot. 

    Adaugati laptele putin cate putin si incepeti iarasi sa invartiti. Cand tot laptele a fost incorporat - puteti incepe sa invarti din cand in cand. Cand vedeti ca laptele incepe sa se reduca simtitor de mult, incepeti s invartiti in continuu, deoarece se poate arde morcovul si atunci ii va schimba gustul complet mancarii. Invarti apoi pana cand dispare laptele. Adaugati acuma si zaharul si invartiti bine. Invartiti asa pana cand considerati ca laptele s-a incorporat in totalitate in morcov. 

   Sa aveti pofta !!!


   Nota: Se serveste cald (eventual il mai incalziti in cuptorul cu microunde). 
             Il puteti orna cu cateva jumatati de migdala.



   

2 comentarii:

  1. Chestia cu "foarte sanatos" presupun ca e o gluma sinistra :D Afara de asta insa, desertul e incredibil de bun... mancat si la mama lui acolo in India, e fantastic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte sanatos in ideea de morcov, lapte etc...daca cumva persoana are probleme cu colesterolul - atunci aveti dreptate nu prea e sanatos.

    Cat despre tara de origine (de unde a pornit aceasta reteta) eu stiu de la sursa sigura ca este Pakistan.

    RăspundețiȘtergere