joi, 19 martie 2015

Salam de Biscuiti 1


   Zilele astea mi-am tot amintit de copilarie... si printre altele bineinteles ca gandul meu a zburat la dulciuri. Mai exact la salamul de biscuiti.

   S-a intamplat ca atunci cand mergeam la cumparaturi, fetita mea sa agate printre altele si un plic de Zahar cu aroma de Rom de la Dr. Oetker. Pe spatele plicului era exact reteta lor de salam de biscuiti :). Mi-am zis ca e clar un semn - asa ca trebuie sa ma apuc sa fac si eu. Am mai facut si o improvizatie.


 Ingrediente:
  • 250 gr. biscuiti;
  • 250 gr. rahat;
  • 100 gr. zahar;
  • 1 cana de apa;
  • 1 plic de cacao Dr. Oetker (50 gr.);
  • un pumn de stafide;
  • 1/2 pumn de papaya+ananas+mango (deshidratate - le gasiti in Auchan la sectiunea vrac);
  • 1 plic Zahar cu aroma de Rom de la Dr. Oetker
Mod de preparare:

     Am taiat rahatul in bucatele mici. Intr-o cratita (la foc mediu) am pus rahatul, zaharul, apa si cacaoa.

     Se fierbe pana cand se topeste tot zaharul, iar apa devine ca un sirop (nu mai este atat de lichida, e putin grosuta).

    Biscuitii se rup in bucati micute. Toate fructele deshidratate (stafide, ananas, papaya, mango..etc) se amesteca si se pun impreuna cu zaharul cu aroma de rom peste siropul din cratita. Se amesteca totul bine de tot, pana cand biscuitii reusesc sa absoarba tot siropul.

   Dupa ce s-a racit putin toata compozitia - se intinde o folie de plastic si se pune compozitia pe ea. Se ruleaza totul ca sa dea forma unui salam. Cand s-a racit bine de tot, se da la frigider.


   Nota: Mie personal nu mi-a iesit asa cum vroiam, dar am zis sa-l asez in niste cupe. As fi vrut sa se taie felii frumoase precum se taia salamul de biscuiti facut de mama mea in copilarie. Promit sa revin si cu reteta mamei cat de curand (pe acest site) - de aceea am si intitulat postarea salam de biscuiti 1. Gustul este foarte bun, dar forma nu e asa cum as fi vrut eu. :(





duminică, 8 martie 2015

Curmale trase in ciocolata


     Ceva dulce nu strica niciodata.

     Doar 2 ingrediente, 5 minute de preparare....si asta e tot.




Ingrediente:
  • 1 plic de glazura cu gust de ciocolata alba/neagrade la Dr. Oetker;
  • o punga cu curmale (incercati sa luati curmale putin uleioase, carnoase...adica sa nu fie dintre cele uscate)
Mod de preparare:

     Intai se iau curmalele si se curata de coaja (cu degetele). Apoi se taie in 2 . Se pune o jumatate de curmala in podul palmei si se roteste pana cand ajunge sa fie rotunda ca o bomboana. Atentie e bine ca mainile sa fie uscate.

    Acum se pune in cuptorul cu microunde plicul de la Dr. Oetker si se lasa acolo 2-3 minute (depinde de puterea microundelor). Cand in interiorul lui totul a devenit lichid, il taiati cu foarfeca si puneti toata compozitia intr-un bol adanc.

    Puneti apoi curmalele (mingiute) in ciocolata si dupa 5 secunde de scufundare scoateti curmalele pe o folie de aluminiu de bucatarie. Lasati totul asa timp de 15-20 de minute (sau pana se usuca bine de tot ciocolata pe curmale).

    Sa aveti pofta!!!

miercuri, 4 martie 2015

Gulab Jamun


    Este ceva mai mult decat un desert - este o incantare pentru papilele gustative, este o explozie de arome placute.

  Simplu de realizat si as vrea sa cred ca e si mai simplu de mancat. Nu cred ca o sa va puteti opri pana nu terminati toate bilutele de Gulab Jamun.

    Reteta este pentru cat mai multe persoane. Ar trebui sa va iasa aproximativ 30-32 de bilute.



    Ingrediente:

  • 1/2 cana de lapte praf;
  • 2 linguri de faina;
  • 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu;
  • 1/2 lingura de unt topit;
  • 2 linguri de iaurt;
  • 2 cani apa;
  • 1 cana si 1/2 de zahar;
  • cateva fire de sofran (optional);
  • 4-5 picaturi de apa de trandafiri (rose water);
  • 2 pastai de cardamon verde;
  • mult ulei (pentru prajit)
Mod de preparare:

    Am inceput prin a pregati siropul. Se pune pe foc o cratita cu zaharul, apa, sofranul, apa de trandafiri si cardamonul. Focul trebuie sa fie potrivit si sa mestecati in sirop continuu, pana cand se dizolva tot zaharul. Cand da un clocot se ia de pe foc.

    Intr-un castron am amestecat ingredientele uscate: lapte praf, faina si bicarbonat de sodiu. Peste ele am pus mai apoi iaurtul si untul topit (eu am ales sa topesc untul intr-o lingura deasupra flacarei de la aragaz). Se amesteca totul bine de tot si apoi se lasa sa se odihneasca compozitia timp de 5-10 minute.

    Acum ne apucam de cea mai dificila parte a acestei retete. Trebuie sa va inarmati cu foarte multa rabdare. Ne apucam sa facem bilutele. Puneti in palma putin ulei. Se ia din compozitie o cantitate asemanatoare cu 1/4 dintr-o mingie de ping-pong - nu trebuie sa fie foarte mari deoarece dupa ce le puneti in sirop, isi vor dubla marimea. Se roteste apoi in palme (mai exact in podul palmei) exact cum faceti cu ouale de paste cand aveti culoare din aceea gen pasta tempera. Trebuie sa iasa perfect rotunde fara crapaturi (daca se poate).

   Cand bilutele sunt gata se pune pe foc o cratita (sau un tuci adanc) in care se toarna ulei suficient (ca pentru cartofi prajiti) - ele trebuie sa stea scufundate in acest ulei. Uleiul nu trebuie sa fie superrr incins (altfel riscati sa le ardeti si nici sa nu fie facute). Daca atunci cand puneti o biluta in ulei ea ramane mai bine de 1 minut pe fundul cratitei - atunci inseamna ca va puteti apuca de treaba.

  Tot in acest timp puneti din nou pe foc vasul cu siropul.

  Puneti bilutele in ulei si amestecati cu o spatula in continuu, pana ce ele capata o culoare maroniu-aramie (dar nu neagra).
  
   Cand sunt gata, se scot din ulei si se pun direct in siropul fierbinte. Se opreste focul si se transfera totul intr-un vas.

   Daca mai raman bilute pentru a doua zi - se pune la frigider vasul si se incalzeste totul atunci cand vreti sa serviti.

   Cel mai placut este sa serviti gulab jamun caldut alaturi de o portie de inghetata de vanilie rece. :)

Sa aveti pofta!!! 

Ps: Multumesc mult Alexandra - pentru ajutor :)